18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAgenţie de neprotecţie a mediului

Agenţie de neprotecţie a mediului

Un protocol încheiat între Primăria Craiova şi Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Dolj cu scopul de a fi instituit controlul asupra tăierii copacilor din Bănie a fost rupt de inspectorii de mediu.

Administraţia publică din Craiova şi agenţiile de mediu nu cad de acord asupra acţiunilor pe care, prin lege, sunt obligate să le întreprindă pentru a proteja mediul înconjurător. În vreme ce funcţionarii publici ai municipalităţii se vaită că nu primesc sprijin de la agenţii pentru controlul tăierii arborilor şi arbuştilor de pe raza oraşului, inspectorii de mediu susţin că nu au nici o legătură cu flora din Bănie, fiindcă întreţinerea şi dezvoltarea spaţiilor verzi cad exclusiv în sarcina primăriei. Inspectorii primăriei nu sunt acoperiţi de agenţiile de mediu în situaţiile în care decid tăierea arborilor de pe domeniul public şi stabilirea unor obligaţii privind plantarea altora. Ei recurg până la urmă la un compromis pentru a putea aplica normativele locale privind gospodărirea comunală. „Suntem puşi în situaţia de a hotărî tăierea unor arbori, inclusiv din considerente de siguranţă a craiovenilor. Legea este însă foarte severă în domeniu, iar noi nu putem interveni decât după ce strângem un dosar de reclamaţii, consimţământul asociaţiei de proprietari respective ş.a.m.d.“, a spus şeful Serviciului gospodărire comunală al primăriei, Marius Barcan.

El a confirmat faptul că aceste acţiuni nu au avizul Agenţiei Regionale de Protecţie a Mediului (ARPM) Dolj, însă a refuzat să comenteze şi motivul.

 

Scandal în teren

 

Discordia s-a iscat în urmă cu doi ani, când autorităţile s-au întâlnit la câteva cazuri, pentru a stabili dacă nişte pomi de pe domeniul public pot fi tăiaţi ori nu. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, omologii de la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) Dolj au renunţat să analizeze şi să avizeze sau să nu permită, după caz, acţiunile primăriei, după ce au văzut scandalurile din teren. „Cu legile de mediu nu e de joacă, iar cu tăierea pomilor, nici atât! Unii trebuie tăiaţi fie pentru că devin periculoşi, fie pentru că stau în calea unor proiecte urbanistice aprobate. Dar şi din alte motive. Noi intervenim conform unei hotărâri de consiliu, însă modul în care o aplicăm trebuie avizat de agenţiile de mediu, mai ales că la unele asociaţii de proprietari avem mari probleme. S-a dovedit că un copac uscat netăiat la timp poate pricinui pagube“, a spus un angajat al Primăriei Craiova.

Într-adevăr, potrivit OUG nr. 195 din 2005, republicată, autoritatea centrală pentru protecţia mediului este obligată să „avizeze normele şi reglementările referitoare la activităţi cu impact asupra mediului, elaborate de alte autorităţi, şi să controleze aplicarea acestora“ (art. 75 – n.r.). La următorul articol este precizat că legislaţia de mediu trebuie aplicată de ANPM, care este reprezentată în teritoriu de agenţiile regionale şi locale de mediu.

 

Protocol reziliat „de drept“

 

Colaborarea între autorităţile publice şi cele de mediu a durat un an, din august 2005 până în iulie 2006, când ARPM Dolj a reziliat protocolul dintre Primăria Craiova, Regia de Administrare a Domeniului Public şi ARPM Dolj, prin care se convenise ca tăierea copacilor să se facă numai după avizul tuturor celor competenţi.

Conform Adresei nr. 4213, din 2006, remisă primăriei de ARPM sub semnătura directoarei executive Cristiana Toma, numai primăria trebuie să-şi asume răspunderea pentru acţiunile de defrişare.

ARPM invocă în sprijinul deciziei articolul 70 din OUG nr. 195, care prevede obligaţiile administraţiei publice locale de întreţinere şi dezvoltare a spaţiilor verzi.

Nici un cuvânt despre articolul 75 sau 76. ARPM Dolj foloseşte drept acoperire la nivel de autoritate centrală de mediu o adresă a ANPM, prin care i se reamintea acelaşi articol 70 din Legea mediului, fără însă a i se interzice aplicarea tuturor articolelor din acea lege.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII